29-01-2021

Ontmoet familie Coolen

Freek en Bianca wonen met hun 2 kinderen Floortje (2) en Hanna (8) sinds 2018 in hun nieuwbouwwoning aan de Kattedoorn. Hun woning is gelegen aan de rand van het plangebied en maakt onderdeel uit van een eerdere ontwikkel- en bouwfase van De Dorpsgaarde. Na tweeëneenhalf jaar wonen ze hier nog steeds met plezier en ze hopen hier dan ook nog lang te blijven wonen.

 

De vorige woning van Freek en Bianca stond in de Reeshof. Hier woonde ze naar eigen zeggen prima, maar het was er wel erg druk en massaal. Toen ze op zoek gingen naar een nieuwe woning moest dat op een plek zijn waar het rustig en veilig is voor de kinderen. Met meer diversiteit in huishoudens, maar ook centraal gelegen ten opzichte van Tilburg en de uitvalswegen. En zo kwamen ze terecht bij het nieuwbouwplan De Dorpsgaarde. Freek vertelt: “We hadden geen haast om te verhuizen, dus de bouwtijd van de woning kwam ons goed uit. Het fijne is dat een nieuwbouwwoning modern is, goed geïsoleerd en goed geventileerd is. Het was voor ons al snel duidelijk dat we in dit huis wilde wonen.” Bianca vult aan: “We hadden ook andere, grotere nieuwbouwprojecten bekeken, maar onze voorkeur lag echt bij een kleiner inpassingsproject. De kleinschaligheid en diversiteit in woningtypes in dit project trok ons!”

 

Voorzieningen

Het kindcentrum is gelegen op nog geen 300 meter lopen van hun huis. ”Dat de kinderen dichtbij op school zitten, maar ook dat onze dochters in hetzelfde gebouw zitten, is erg fijn. Dat hadden we eerder niet zo.”, zegt Freek. De kinderen spelen af en toe op het schoolplein, wat je vanuit de woning ziet liggen. “De oudste gaat ook op haar fiets op pad in de wijk en dat gaat eigenlijk hartstikke goed.” Hanna vertelt dat ze in de zomer graag door het gras rent, over de sloten springt, hutten bouwt, skeelert en fietst door de wijk. Met het hele gezin gaan ze met enige regelmaat naar de Loonse en Drunense Duinen, de Pierenberg en Beekse Bergen. Allemaal op fietsafstand.

 

Actieve buurt

De buurt is erg actief, zo zijn er verschillende commissies die collectieve zaken regelen en organiseren. Zo is er een commissie die de veiligheid in de buurt waarborgt. Maar ook een commissie die elk jaar een groot buurtfeest organiseert. “Dan kunnen de kinderen allemaal leuke dingen doen”, legt Hanna uit. “We hebben ook verschillende buurtapps, waarvan één echt is gericht op de sociale veiligheid, maar ook één voor de dingen als ‘mag ik wat lenen?’. Sinds kort heeft onze straat ook een eigen appgroep. Het is niet dat we bij elkaar de deur platlopen, maar je hebt wel een idee van wie waar woont.”, vertelt Bianca. “Iedereen is enthousiast om samen te werken, dingen voor elkaar te krijgen en elkaar te helpen.”

 

Freek en Bianca komen oorspronkelijk niet uit Berkel-Enschot. Sommige gezinnen wonen al heel lang in het dorp, zij niet. Bianca was in het begin wel een beetje bang dat ze moeilijk contact zou krijgen met de buren binnen de wijk, maar dat is haar alles meegevallen. “Ik ben lid geworden van de sportschool, waardoor je al snel aanspraak krijgt. Ook in de buurt wordt je makkelijk betrokken. Het helpt natuurlijk wel dat we jonge kinderen hebben die je nog van school haalt, want op het schoolplein maak je toch makkelijk contact met andere ouders.”

 

Gouden tip

Freek en Bianca hebben nog wel een tip voor degene die voor het eerst een nieuwbouwhuis kopen. Freek heeft hun woning in het tekenprogramma sketch-up gezet. Zo konden zij op basis van het 3D-model hun indeling en keuzes maken. “Op een gegeven moment waren we aan het twijfelen over het aantal stopcontacten en toen dachten we: we kunnen er beter een paar extra doen, want als het huis er staat, dan heb je liever een stopcontact teveel dan te weinig. En ook de inbouwspots zijn vooraf in sketch-up ingetekend. Het is echt belangrijk om over deze dingen na te denken! Stel je voor dat je huis klaar is en je komt erachter dat er een stopcontact achter een kast verdwijnt of dat de bank niet past op de plek die jij in gedachte had.”

“Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat er na oplevering nog redelijk wat gedaan moet worden in het huis. Wij wisten dat al omdat wij eerder in nieuwbouwwoningen hebben gewoond. Laat je niet verrassen door het feit dat een nieuwbouwwoning na oplevering tijd en geld van je vraagt.”

 

Freek en Bianca kunnen niet wachten tot dat de wijk helemaal af is. Ze hopen dan ook dat de buurt er gezellig bij komt te liggen, er verschillende huishoudens met variërende leeftijden komen te wonen en dat het groen mooi wordt aangelegd in de wijk. En tot slot ziet Bianca het ook wel zitten om een hardloopclubje op te zetten! 

 

Wil jij ook op zo’n fijne plek wonen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen in De Dorpsgaarde.