14-06-2021

Ontmoet buurtbewoners Dirk en Suzan

Dirk en Suzan wonen samen met hun 2 kinderen (8 en 11 jaar) sinds 2016 in hun nieuwbouwwoning aan de Guldenroede. Deze woningen liggen ook in De Enschotse Tuinen, het plangebied waar de Dorpsgaarde onderdeel van uitmaakt. Wonen op deze plek en in hun woning bevalt erg goed. Volgens Dirk klopt het allemaal in de wijk. “Er is leuk contact met de buren, de huizen zijn goed gebouwd en het nieuwbouwplan De Dorpsgaarde ziet er fantastisch uit.”

 

Waar waren Suzan en Dirk naar op zoek toen ze 4 jaar geleden een nieuwe woning zochten? “Een woning die op loopafstand is van de school”, antwoordt Suzan. Dirk vult aan: “En een plek waar de kinderen veilig kunnen spelen. Eerder woonden we op de Kerkstraat, een doorgaande weg. Dat wilden we niet meer, want het is fijn als de kinderen zonder zorgen buiten kunnen spelen.”

 

Dirk en Suzan zijn beiden handig. Hun vorige woning hebben ze helemaal opgeknapt. Voor hun nieuwe huis wilden ze het anders aanpakken, dus kozen ze voor een nieuwbouwwoning. “We hebben dit huis gekocht voor de ruimte en energiezuinigheid. En omdat alles nieuw is, hebben wij de komende jaren weinig tot geen onderhoud aan de woning”, zegt Dirk.

 

Sociale contacten

De sociale contacten in de wijk zijn goed, onder andere doordat de buurtkinderen bij elkaar in de klas zitten, samen buiten spelen en bij elkaar over de vloer komen. Buurtbewoners zijn bereid om elkaar te helpen. “Laatst had iemand een aquarium over en deelde dat in de buurtapp. Ook als het gaat om een nieuwe, stillere ventilator die iemand heeft gekocht, dan wordt dat in de app gezet. Dan mogen andere mensen komen kijken en luisteren, want die van hen ‘zoemt ook zo’.” In de wijk zijn verschillende commissies actief, bijvoorbeeld een commissie die het buurtfeest rond september organiseert.

 

Ook de huishoudens zonder kinderen zijn betrokken bij de wijk. “Een goede mix van mensen in verschillende levensfases maakt een wijk divers en interessant”, stelt Dirk. “Zo woont op de andere hoek van onze straat een man die alles in de gaten houdt, op een positieve manier. Voor zijn betrokkenheid hebben we hem een badge gegeven. We noemen hem ‘de sheriff’ van de wijk.”

 

Kinderen

“Onze kinderen vermaken zich in en om de sloot. We hebben 2 buitenkindjes. In de zomer gaan ze regelmatig ‘op expeditie’ zoals ze dat zelf noemen. Dan nemen ze een rugzakje mee met wat te drinken en te snacken. Voor kinderen is dit een fantastische wijk om te wonen. Ze vermaken zich wel.”

 

Gouden tips

Suzan en Dirk hebben een paar tips voor degenen die voor het eerst een nieuwbouwwoning kopen: Ga bij andere mensen binnenkijken, vooral bij degenen met een vergelijkbare woning. “Wij komen wel eens bij onze buren op bezoek en dan zien we dingen die we ook zelf wel hadden gewild.”

 

En denk van tevoren goed na over het meer- en minderwerk. Waar wil je lichtpunten en elektrapunten, waar moet de televisie en wat zijn de wensen voor de trap? “Sommige dingen komen niet ter sprake, dus denk je er niet over na. En dan kom je er te wonen en dan denk je: ‘Als ik dit van tevoren had geweten, dan had ik dat anders gedaan.’ Wij hadden al ervaring door onze verbouwing van de woning aan de Kerkstraat, maar als je voor het eerst een nieuwbouwhuis koopt, kan het lastig zijn.”

 

Tot slot

Onderschat niet hoeveel werk er nog is wanneer je de sleutel krijgt. “Wij zijn allebei heel handig en kunnen bijna alles. Toch hadden wij het liefste een woning die zo instapklaar mogelijk is. Door het meer- en minderwerk konden we al veel werkzaamheden laten verrichten tijdens de bouw, maar natuurlijk niet alles. Na oplevering was er meer te doen dan alleen schilderen en verhuizen.”

 

De toekomst van de wijk

Er staat voor de wijk nog een hoop te gebeuren: nieuwe buren en het bijbehorende bouwverkeer. “Als dat allemaal is geweest, dan hopen wij dat de rust in de wijk gaat neerdalen. Iedereen kijkt ernaar uit om nieuwe buren te krijgen. Wij kijken er ook naar uit om te kunnen genieten van ons mooie uitzicht op het retentiegebied, dat de andere groenvoorzieningen mooi zijn aangelegd, de speeltuinen er staan en het wandelpad klaar is. Daarnaast kijken we ernaar uit om het jaarlijkse buurtfeest en de Halloweentocht voor de kinderen voort te zetten. En om daar de nieuwe buren bij te betrekken natuurlijk.”

 

Wil jij ook op zo'n fijne plek wonen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Zo ben je altijd als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen in De Dorpsgaarde.