header logo
image

duurzame woningen

bijna energie neutraal gebouw

Alle woningen in De Dorpsgaarde zijn een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG). BENG betekent dat:

  • de energiebehoefte van de woning kleiner wordt 
  • minder fossiele energie wordt gebruikt omdat het huis een warmtepomp heeft 
  • en de woning hernieuwbare energie opwekt.

Minder energie nodig

Door betere isolatie blijft de woning langer warm in de winter en koel in de zomer. Zo is minder energie nodig om de woning constant te verwarmen of koel te houden. Het energieverbruik is lager dan in een bestaande, wat oudere woning. Bovendien wekken de zonnepanelen op het dak energie op, waardoor je minder van het energienet hoeft te gebruiken.

image

Warmtepomp

De warmtepomp vervangt de aansluiting op het gasnet. Sinds 2018 is het bouwen van nieuwbouwwoningen met een gasaansluiting niet meer mogelijk. Waar vroeger het gas ervoor zorgde dat het water in de cv-ketel warm werd, zorgt nu de warmtepomp daarvoor.

De woningen in De Dorpsgaarde krijgen een lucht-water warmtepomp. Een lucht-water warmtepomp onttrekt de warmte uit de lucht en versterkt die warmte door het gebruik van een compressor. De warmte wordt gebruikt om het water te verwarmen dat door de vloerverwarmingsbuizen loopt, het water dat wordt gebruikt tijdens het douchen en in de keuken. Een warmtepomp werkt op elektriciteit. De zonnepanelen wekken het grootste deel van de elektriciteit op.

We plaatsen een warmtepomp die ook een koelfunctie heeft. Dit werkt op eenzelfde manier als het verwarmen van de woning, maar dan stroomt er koud water door de leidingen. Op warme dagen, die we in Nederland steeds meer hebben, kan dit de woning een aantal graden koeler maken dan de buitentemperatuur. Een nieuwbouwwoning heeft ook goede isolatie. Hierdoor is het lastiger om warme lucht uit de woning weg te krijgen. In dat geval kan de koelfunctie de oplossing zijn om de warme lucht te verdrijven en de koele lucht langer in de woning te houden.

Hernieuwbare energie

Door de zonnepanelen op het dak produceert de woning haar eigen energie. Hoe meer zonnepanelen op de woning liggen, hoe meer eigen energie wordt geproduceerd. Met de koperskeuzes kunt je extra zonnepanelen op het dak laten plaatsen. Met voldoende zonnepanelen kan het zelfs zijn dat je meer energie produceert dan je zelf nodig hebt. In dat geval kun je deze energie tegen een vergoeding terugleveren aan je energieleverancier.